Friday, July 31, 2009

Kek Lapis Tembikai Sekali Lagi...

Ini Kali kedua saya buat kek lapis tembikai...heheh best...cubalaa...cantik... sya buat separuh adunan guna loyang 7''x7''...layanzzzzzzzz.....



Cantikan?...

Resepi Sumber Pn.Rabiah Amit (Aku copy paste dr blog Bro.Rozzan)

Bahan A

20 biji kuning telur

6 biji putih telur

200 gm gula kaster

50 gm tepung roti tunjuk (biskut jejari)

150 g tepung hong kong

1 sudu makan ovellete

Coklat rice

Pewarna hijau

Pewarna kuning

Pewarna merah

Bahan B
450 gm mentega

4 sudu makan susu pekat

1 tin kecil serikaya

Cara

1. Pukul bahan A hingga kembang dan pekat. Pukul bahan B hingga putih.


2. Campurkan kedua-dua adunan dan kacau rata. Bahagikan kepada 3 bahagian

(a) pewama hijau.

(b) pewarna kuning.

(c) pewarna merah.


3. Bakar adunan kuning sebanyak 3 lapis. Diikuti dengan adunan hijau sebanyak 3 lapis.


4. Kemudian masukkan 5 sudu makan adunan merah dan ratakan. Taburkan sedikit coklat rice. Bakar.


5. Lakukan proses yang sama pada adunan merah sebanyak lapan lapisan atau sehingga habis.


6. Lapiskan pula adunan kuning sebanyak 3 lapis dan diikuti pula lapisan hijau sebanyak 3 lapis.

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...