Sunday, October 11, 2009

Kek

Salam smua heee.... 2 hari lepas aku ada buat kek coklat moist versi bakar pula resepi dari RESIPI DIANA best 5 bitang lg he... kawanku ena @ tiQah cakap sedap... tu yang mengetest tuh.... moist sangat... SEDAP lagi... tapi baru terdeko hari nie he....siannkan....
ashri & asyraf ba tu tp f ku xkelihatan hahaha...cian delo...



nyammmmiiii....sedapppp!!!!

sian time besday ashri tahun nie aku lum pandai deko kek apa lagi buat kek
hancussss..heheh.... konok2 sambut besdayla hehe... sukanya dia....
xpea..InsyaAllah tahun depan mummy buatkan yea...
Aksi memotong kek... yuhu....!!!!

RICH CHOCOLATE MOIST CAKE
Sumber: Kak Noor Hannah
Bahan-bahannya
6 oz (170.1gm)
butter14 oz (396.9 gm)
gula castor
3 biji telur ayam
Bahan-bahan ini dibancuh bersama
1 sudu teh NESCAFE
1 sudu teh air panas
1 sudu teh esen vanilla
1 sudu teh chocolate or coffee EMULCO or chocolate / coffee paste
Bahan-bahan ini diayak bersama
8 oz tepung HIGH PROTEIN (226 gm)
2 1/4 oz serbuk koko (63.8 gm)
1/2 sudu teh garam
1 sudu teh soda bicarbonate
1 1/2 sudu teh baking powder
7 oz air sejuk - air dlm peti ais
Cara-caranya
1. Menggunakan mixer, pukul mentega dengan gula sehingga kembang.
2. Masukkan telur satu persatu.
3. Masukkan campuran NESCAFE dan esen2.
4. Peringkat ini, gunakan whisker - masukkan tepung sedikit demi sedikit ke dalam adunan. Cara menggunakan whisker begini: pegang whisker dan pusingkan whisker satu arah sahaja perlahan2, dan sambil memusing whisker tu, menggunakan jari, putarkan batang whisker.
5. Masukkan air sejuk sambil di gaul perlahan2 - juga gunakan whisker perlahan2.
6. Bakar dalam loyang 9" persegi yang telah di minyakkan dan di alas kertas dengan suhu 170C selama 50-60 minit.
7. Biarkan sejuk betul2 sebelum keluarkan dari loyang. Kek mesti sejuk betul sebelum bubuh topping

Nota: UNTUK LEBIH MOIST – Sila kuks kek selama 1 ½ jam dan tutup loyang dengan aluminium foil.

Bahan untuk Icing

1 tin susu pekat - boleh kurangkan jika takut manis
1 sudu teh esen vanila
1/2 cawan minyak jagung atau apa2 minyak la..
1/3 cawan serbuk kokosedikit garamCara membuat (sentiasa kacau sehingga selesai)
1. Campurkan susu, koko dan minyak.
2. Masak di atas api yang sederhana sehingga pekat, sambil gunakan whsiker, kacau sentiasa dgn membuat bulatan (faham ke ni??).
3. Masukkan garam dan vanila.
4. Tak perlu menggelegak - nanti hangus, agak2 je pekat dia.
5. Bila dah sejuk betul, tuangkan ke atas kek rata2. Kalau tercair, senang je nak kasi pekat, masuk je dlm peti ais.

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...