Bawa balik kampung...
KEK KEJU BLUBERI (copy resepi kak hanieliza)
Bahan Kek Span
50 gm gula halus
50 gm butter
1 biji telur
1/2 s/k esen vanilla
125 gm tepung gandum ]
1/2 s/k baking powder ] ayak bersama
Cara
1. Pukul butter dan gula sehigga kembang.
2. Masukkan telur dan esen vanilla. Pukul rata.
3. Masukkan tepung perlahan-lahan dan kacau rata.
4. Masukkan dalam loyang cheesecake dan bakar dalam oven yg telah dipanaskan 160'C selama 15 minit.
5. Sejukkan.
atau boleh gunakan 250 gm tepung span mix..
Bahan Keju
250 gm Krim Keju
30 gm mentega
30 gm gula kastor
3 biji kuning telur grade A
1 biji lemon..ambil jusnya
1 s/k esen vanilla
1 s/b tepung jagung
Bahan B
3 biji putih telur grade A
30 gm gula kastor
1/2 s/k cream of tartar
Hiasan..blueberry filling
Oven setting 150'C
Masa Bakar 1 jam secara steam-bake
Cara:
1. Pukulkan krim keju, mentega, dan gula dalam mangkuk sehingga kembang.
2. Masukkan telur kuning satu persatu.
3. Masukkan perlahan esen vanilla dn jus lemon.
4. Masukkan semua Bahan B dalam mangkuk yg lain dan pukul sehingga menjadi ringan dn gebu.
5. Campurkan Bahan B kedalam Bahan Keju. Kacau rata.
6. Masukkan tepung jagung kedalam adunan perlahan. Kacau rata.
7. Masukkan adunan dalam acuan yg sedia ada kek span nipis tadi.
8. Masukkan acuan ini dalam acauan yg lebih besar dan masukkan air.
9. Bakar sehingga masak.
10. Keluarkan kek dan sejukkan. Hiaskan dengan bluberi filling.
11. Bila nak potong gunakan pisau yg telah dicelupkan dalam air panas.
No comments:
Post a Comment